ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

                       Αθήνα, 19/11/2019

Α.Π. 62

Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη, 13/11/2019, το ΔΣ της ΠΕΥ ΟΑΕΔ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ  κ. Πρωτοψάλτη. Στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, που προωθείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την περίοδο 2020-2023, μέσω της μείωσης των κρατήσεων υπέρ ΟΑΕΔ. Αναφέραμε τη θέση μας ότι η συγκεκριμένη προοπτική ενδεχομένως να  αποτελέσει το «μετέωρο βήμα» του ίδιου του Οργανισμού, από τη στιγμή που η υπάρχουσα θεσμοθετημένη διαδικασία απόδοσης πόρων θα αντικατασταθεί από τη δυνητική βούληση της κάθε κυβέρνησης να ενισχύει τον Οργανισμό μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Ο Διοικητής τόνισε ότι αντιλαμβάνεται τον προβληματισμό μας, ωστόσο για το 2020 δείχνει να είναι ειλημμένη η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει σε αρχική μείωση των κρατήσεων υπέρ ΟΑΕΔ, επενδύοντας στη λογική ότι η αναμενόμενη αύξηση της πλήρους απασχόλησης θα ενισχύσει τα κρατικά ταμεία, άρα και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ενισχύει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Αναφορικά με το Οργανόγραμμα επισημάναμε τον κίνδυνο περαιτέρω γραφειοκρατικοποίησης του Οργανισμού, εξαιτίας της διαφαινόμενης αναπαραγωγής της συγκεντρωτικής  λειτουργίας του ΟΑΕΔ χωρίς την ενίσχυση αποκεντρωμένων δομών, μέσω της αναβάθμισης της λειτουργίας των περιφερειακών διευθύνσεων και των ΚΠΑ. Μεταξύ των άλλων τέθηκε η αναγκαιότητα  μετατροπής των μεγάλων ΚΠΑ σε Διευθύνσεις, υποβλήθηκαν ερωτήματα για την μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε τμήμα και εκφράστηκε προβληματισμός για την απουσία αναφοράς στις δράσεις ομαδικών συμβουλευτικών, για τις οποίες μας επισημάνθηκε ότι έχει διασφαλιστεί η ένταξή τους στο Οργανόγραμμα. Επί του Οργανογράμματος μας αναφέρθηκε ότι έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 99%.

Ένα τρίτο ζήτημα που τέθηκε στον Διοικητή είναι η  υποστελέχωση των Υπηρεσιών, τη στιγμή που στις 25 Φεβρουαρίου 2020 διακυβεύεται το μέλλον των συναδέλφων μας που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις, ενώ παράλληλα οδεύουμε προς την ολοκλήρωση των συμβάσεων μέσω του ειδικού προγράμματος απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Ζητήθηκε η έμπρακτη στήριξη της Διοίκησης αναφορικά με τους συναδέλφους που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις, ενώ επισημάνθηκε η κρισιμότητα της ανανέωσης της σύμβασης των συναδέλφων που εργάζονται μέσω του ειδικού προγράμματος για την ομαλή λειτουργία πολλών Υπηρεσιών.

Επιπλέον, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την κάλυψη της θέσης του γιατρού εργασίας, καθώς και προβλήματα Υπηρεσιών σε σχέση τόσο με στεγαστικά όσο και λειτουργικά ζητήματα.

Συνάδελφοι,

Με αφορμή τη συνάντησή μας με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, τον καλούμε να αναζητήσει λύση στη διευθέτηση του χρόνιου ζητήματος των συναδέλφων που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις. Ακόμη κι αν η συγκεκριμένη κατάσταση δεν προκλήθηκε σήμερα, δεν παύει η ευθύνη του κράτους να είναι διαχρονική και ο ίδιος να  αποτελεί εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας· και για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος απαιτείται πάνω απ’ όλα η πολιτική βούληση, η πολιτική πρωτοβουλία.

Το ΔΣ της ΠΕΥ ΟΑΕΔ συμμετέχει στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τα συνδικαλιστικά στελέχη του Δημοσίου την Τετάρτη 20/11/2019 από τις 11:00 έως την λήξη του ωραρίου, προκειμένου για την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στις 12:00 μ.μ. στο Υπουργείο Εργασίας υπέρ των συναδέλφων μας που εργάζονται μέσω του ειδικού προγράμματος. 

Θα αποσταλεί επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση, την τομεάρχη Εργασίας του Σύριζα κ. Αχτσιόγλου, καθώς και τους υπεύθυνους των άλλων κομμάτων σε θέματα εργασίας, για να αποτυπωθούν οι θέσεις μας σε σχέση με το ζήτημα της διαφαινόμενης μείωσης των αποδιδόμενων εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ. Επιπρόσθετα, στο προσεχές ΔΣ θα ληφθούν αποφάσεις ως προς τις επόμενες κινήσεις του Συλλόγου, για τις οποίες θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

 Ο Πρόεδρος      Η Γ. Γραμματέας

Γ. Καραούλης     Α. Κουρομιχελάκη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...