Το κράτος είμαι Εγώ και σε εκδοχή ΔΥΠΑ

Αθήνα 16 Σεπτεμβρίου 2022  

Το κράτος είμαι εγώ και καμιά φορά υπάλληλοι της ΔΥΠΑ θεωρούν πως ο Νόμος είναι αυτοί. Έτσι, διευθυντές ερμηνεύουν κάθε φορά διαφορετικά νόμους και εγκυκλίους. Προϊστάμενοι δίνουν εντολές να ανακαλούν οι υφιστάμενοι τους κάρτες ανεργίας, αλλά παράλληλα, αρνούνται να τους δώσουν τη νομοθεσία βάσει της οποίας χρειάζεται να γίνει η διακοπή ή ανάκληση. Κι οι προϊστάμενοι πού να ξέρουν το νόμο; Έτσι τους είπαν, έτσι πράττουν. Γιατί στη ΔΥΠΑ έτσι έχουμε μάθει να λειτουργούμε. Υπακούοντας τυφλά ή ρωτώντας από εδώ κι από εκεί. Ρωτώντας πας στην Πόλη. Και να πήγαινες στην Πόλη, πάει καλά. Το θέμα είναι ότι η πρακτική αυτή σέρνει με μαθηματική ακρίβεια τους υπαλλήλους, κατηγορούμενους και με αστική ευθύνη. Όμως εμείς δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε απροστάτευτους τους συναδέλφους μας. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Ανέβασμα στο Εσωτερικό Δίκτυο όλης της σχετικής νομοθεσίας και κυρίως αυτής που αφορά την εγγραφή στο μητρώο ανέργων
  • Εναρμόνιση της νομοθεσίας από το ανώτερο επίπεδο (Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί, Σύνταγμα) προς το κατώτερο (Νόμοι, Εγκύκλιοι) ώστε οι δεύτεροι να μην προσκρούουν στους πρώτους
  • Εφαρμογή του Συνταγματικού Δικαιώματος των συναδέλφων και των πολιτών-ανέργων που απορρέει από το άρθρο 5Α. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να μην έχουν άμεση/εύκολη πρόσβαση στην ισχύουσα νομοθεσία οι Δημόσιοι Υπάλληλοι (εκτελεστική εξουσία τίνος πράγματος; ). Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ οι άνεργοι να τικάρουν μια ελλιπέστατη Υπεύθυνη Δήλωση που δεν περιλαμβάνει το σύνολο των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας, οδηγώντας τους σε άγνοια νόμου.
  • Διευκρινιστικές εγκύκλιοι που να ορίζουν το περιεχόμενο της “Εκπαίδευσης” και της “Κατάρτισης”. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ η ερμηνεία των νομικών όρων και το περιεχόμενο τους να ορίζεται κάθε φορά κατά περίπτωση, χωρίς να έχουν ενημερωθεί προγενέστερα οι άνεργοι για να μπορέσουν να επιλέξουν γνωρίζοντας τις συνέπειες της κάθε επιλογής τους. Κατά παράβαση του άρθρου 77 του Συντάγματος κάθε φορά η Εκτελεστική Εξουσία ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ για το ποια κατάρτιση και ποια εκπαίδευση εντάσσεται ή όχι στο νόμο για τη δήλωση αυτών. Αποκορύφωμα η δήλωση Μεταπτυχιακού, το οποίο θεωρήθηκε ως “εκπαίδευση” πρώτη φορά στο ειδικό πρόγραμμα των 5.500, κατόπιν ξεχάστηκε για να επανέλθει τώρα ξανά ως “εκπαίδευση” και να ζητείται από υπαλλήλους η ανάκληση καρτών ανεργίας κατά παράβαση του ΕΚ 1897/2000.

Ήδη συνάδελφοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με απειλές δικηγόρων για την απόφαση πριν ένα χρόνο του ΟΑΕΔ ανάκλησης καρτών ανεργίας. Δεν θα αφήσουμε πάλι εκτιθεμένους τους συναδέλφους μας. Απαιτούμε η Διοίκηση να σοβαρευτεί και να παράσχει τα απαραίτητα εργαλεία στους συναδέρφους μας ώστε να μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημα τους. Απαιτούμε από τη Διοίκηση να ενημερώνει σαφώς τους υπαλλήλους της υπηρεσίας για τον τρόπο εργασίας σε κάθε πρόγραμμα της ΔΥΠΑ ώστε να εργάζονται με αξιοπρέπεια και όχι στα τυφλά. Απαιτούμε από τη Διοίκηση να σεβαστεί έστω και τώρα τους υπαλλήλους της υπηρεσίας, και να μην στέλνει Δελτία Τύπου προ της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των υπαλλήλων. Να κάνει λελογισμένο προγραμματισμό των δράσεων της και να μην στέλνει διαρκώς deadlines σαν να ήμασταν άλογα κούρσας. Απαιτούμε να εργαζόμαστε με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...