Υπηρεσίες φρούρια και λεφτά υπάρχουν….

Αθήνα 30  Σεπτεμβρίου 2022  

      Πριν από λίγες ημέρες άρχισε η εγκατάσταση των νέων ηλεκτρονικών συστημάτων τήρησης ωραρίου για τα κτήρια των Περιφερικών Διευθύνσεων και της Διοίκησης. Τα μηχανήματα αυτά μπορούν να καταγράφουν και βιομετρικά στοιχεία (καταγραφή δακτυλικού αποτυπώματος και εικόνας προσώπου) παρ’ όλο που δεν είναι σύννομο να καταγράφονται προσωπικά δεδομένα για την τήρηση ωραρίου εκτός εάν υπάρχουν πολύ σημαντικοί λόγοι ασφαλείας. Αλλά “εντάξει μωρέ! Λεφτά υπάρχουν! Κόστισαν λίγο παραπάνω αυτά τα μηχανήματα, αλλά εντάξει! Δεν θα κάνουμε χρήση των βιομετρικών στοιχείων!” και φυσικά δεν ερωτήθηκε η γνωμοδότηση του Αυτοτελούς Τμήματος Υποστήριξης Υπευθύνου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αλλ’ ούτε και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. “Εντάξει μωρέ! Για τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ πρόκειται!

       Κατ’ εντολή του υποδιοικητή, το κτήριο της Διοίκησης θα πρέπει να έχει αποκλειστικά ελεγχόμενη πρόσβαση (σύστημα με μπάρες εισόδου/εξόδου). Κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους στο κτήριο της Διοίκησης καθώς η κεντρική πύλη αποτελεί μία από τις κεντρικές πύλες εξόδου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (σύμφωνα με το σχέδιο που είχε υποβληθεί), και εισαγωγή συστήματος με μπάρες θα  δυσχεράνει επικίνδυνα την έξοδο.

Η ΠΕΥ-ΟΑΕΔ καταδικάζει ομόφωνα:

  1. Την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων τήρησης ωραρίου που μπορούν να καταγράφουν προσωπικά δεδομένα. Η ΔΥΠΑ επιτέλους θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις Ευρωπαϊκές και Ελληνικές γνωμοδοτήσεις. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε να χρησιμοποιούνται -ή έστω και να υπάρχει δυνατότητα χρήσης- των προσωπικών δεδομένων των υπαλλήλων για ένα καπρίτσιο.
  2. Την εγκατάσταση συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης (μπάρες) εισόδου/εξόδου, στη Διοίκηση. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε άλλες επικίνδυνες παρεμβάσεις στο κτήριο της διοίκησης. Εάν η Διοίκηση φοβάται το κύμα αντιδράσεων μετά την ενεργοποίηση του Ν. 4921/2022 (Δουλειές Ξανά!) και θέλει να κρυφτεί μέσα στο φρούριο της Διοίκησης, να ξέρει πως η ελεγχόμενη είσοδος δεν θα είναι αρκετή για να γλιτώσει από την οργή του κόσμου. Ο ΟΑΕΔ ιδρύθηκε για να εφαρμόζει πολιτικές απασχόλησης και όχι για να μειώνεται πλασματικά την ανεργία.
  3. Την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Η Διοίκηση της ΔΥΠΑ αναλώνεται καθημερινά σε ένα πάρτι απ’ ευθείας αναθέσεων με κερασάκι στην τούρτα την αύξηση μισθού Διοικητή και Υποδιοικητών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...