Δελτίο τύπου Πάμε ΟΑΕΔ

Δελτίο Τύπου

Δήλωση του Θανάση Γκώγκου, μέλους του ΔΣ του ΟΑΕΔ για τη χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Εργασίας στον Οργανισμό

Η σημερινή επίσκεψη του Υπουργού Εργασίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ έγινε για τις κάμερες, είχε αμιγώς επικοινωνιακά χαρακτηριστικά και καθόλου ουσία για τους ανέργους, τους εργαζόμενους και τους νέους των σχολών μαθητείας. Οι πανηγυρισμοί και οι δηλώσεις που προσπαθούν τεχνητά να δημιουργήσουν εικονική πραγματικότητα δε μπορούν να αντιστρέψουν την εξαθλίωση και την ανέχεια που αντιμετωπίζει η εργατική-λαϊκή οικογένεια στην πραγματική ζωή.

Σε συνθήκες που η ανεργία βασανίζει χιλιάδες εργατικές-λαϊκές οικογένειες και τα μέτρα προστασίας για τους ανέργους είναι ανύπαρκτα, ο υπουργός ανέφερε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ο ΟΑΕΔ να αποτελέσει το βασικό εργαλείο της κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης τη ζούμε. Νομοθετημένοι μισθοί των 586 ευρώ, ακόμα χειρότεροι όροι αμοιβής για τους νέους, χτύπημα συλλογικών συμβάσεων, απελευθέρωση απολύσεων, κατάργηση αποζημιώσεων, τσάκισμα συντάξεων και επιδομάτων και άλλα αναρίθμητα μέτρα που τα ζει στο πετσί του ο λαός.

Ο ΟΑΕΔ σε αυτές τις συνθήκες έχει γίνει ο επίσημος εκφραστής του χτυπήματος στις εργασιακές σχέσεις και στο μεροκάματο. Μαζί με άλλα αρπαχτικά όπως οι ΜΚΟ, τα ΚΕΚ, και τις εταιρείες διαχείρισης εργατικού δυναμικού (σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία), εκμεταλλεύονται την ανάγκη για ανακούφιση από την ανεργία, προσφέρουν τζάμπα και κακοπληρωμένη εργασία στην εργοδοσία για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Αυτή είναι η ανάκαμψη που υπόσχονται. Ανάκαμψη πάνω στην εξαθλίωση και την ανέχεια, πάνω στο άγχος των ανέργων να βρουν ανάσα στα πεντάμηνα ψευτοπρογράμματα «απασχόλησης».

Σήμερα στήθηκε ένα επικοινωνιακό φόντο για να παρουσιαστεί το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού. Τα προγράμματα των καταργηθέντων οργανισμών (ΟΕΚ και ΟΕΕ) πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν. Το πρόγραμμα όμως που κλήθηκε το ΔΣ του ΟΑΕΔ να στηρίξει σήμερα βρίσκεται όχι μόνο πίσω από τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας στο δικαίωμα της στην αναψυχή και στις διακοπές, αλλά αυξάνει τους φραγμούς και τα εμπόδια, αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων και των ανέργων, απευθύνεται σε ελάχιστες χιλιάδες.
Το Γραφείο Τύπου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...