ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΚΕ 02/2016

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ                                     

ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.                          Αθήνα 17Μαρτίου 2016 

Δ.Α.Κ.Ε.  Ο.Α.Ε.Δ. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι, 

Στις 30 Μαρτίου , σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο για τον Οργανισμό μας, η παράταξη της ΔΑΚΕ σας καλεί να συμπορευτούμε όλοι μαζί και να χαράξουμε το δικό μας αύριο, να παρέμβουμε για να προγραμματίσουμε το σχεδιασμό της επόμενης τριετίας για τον ενιαίο και Δημόσιο χαρακτήρα του Οργανισμού μας, ιδιαίτερα σήμερα όπου η χώρα μας μετά από έξι χρόνια Δημοσιονομικής Προσαρμογής επιζεί με όρους ακραίας λιτότητας, με την πραγματική οικονομία να παραλύει και τη κοινωνική συνοχή να υπονομεύεται.  Το επίπεδο διαβίωσης συνεχώς υποβαθμίζεται βίαια, η ανεργία και η φτώχεια παρουσιάζουν πρωτοφανή ποσοστά για ανεπτυγμένη χώρα,  η αγορά εργασίας είναι ανύπαρκτη, ο κοινωνικός διάλογος απουσιάζει ακόμη και από τα στοιχειώδη, όπως οι αυξήσεις των εργατικών εισφορών, οι προσεχείς μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων θα συνοδευτούν από αντίστοιχες μειώσεις εισφορών που θα πλήξουν καίρια το ήδη προβληματικό Ασφαλιστικό μας Σύστημα.

Η χρονιά που διανύουμε αποτελεί ορόσημο για τον ΟΑΕΔ, γιατί η επιτυχία της μετεξέλιξής του πέρα από την ίδια του την ύπαρξη, θα καθορίσει και την χρηματοδότηση όλης της χώρας από κάθε μορφής Κοινοτική χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια.  Αξιοσημείωτο είναι ότι «η επίσπευση του εκσυγχρονισμού του ΟΑΕΔ» αποτελεί το ένατο από τα 12 μέτρα που προτείνει ο ΟΟΣΑ για την οριστική έξοδο από την κρίση, όπως εκφράστηκαν στις 11 Μαρτίου, κατά την συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ με τον Πρωθυπουργό της Χώρας. 

 

Εμείς σαν παράταξη προβληματιζόμαστε από αυτές τις εξελίξεις και αγωνιούμε για το αύριο μαζί με την πλειοψηφία των συναδέλφων για θέματα όπως: Πότε θα αποτυπωθεί το καινούργιο οργανόγραμμα σε Π.Δ., πόσες και ποιες θα είναι οι συνενώσεις υπηρεσιών ή Δ/νσεων, τι θα γίνει με τις θέσεις προσωπικού όσων υπηρεσιών καταργούνται;  Θα αποτυπώνει καινοφανείς θέσεις για Δημόσια Υπηρεσία, όπως οι Middle Level Managers; Ποιά είναι η ουσιαστική τους  ερμηνεία και τι άποψη έχει άραγε η ΑΔΕΔΥ – αν έχει βέβαια ενημερωθεί ; 

 

Συνάδελφοι  αντί να αναλωνόμαστε σε βερμπαλισμούς και βαρύγδουπες εξαγγελίες, διανθισμένες με αρκετή δόση έπαρσης, σας δηλώνουμε πώς επιθυμούμε ένα ήπιο κλίμα για έναν γόνιμο διάλογο, μια ισορροπία επικοινωνίας με σεβασμό στη διαφορετικότητα των απόψεων από όλους μας, χωρίς κορώνες! Απευθυνόμαστε σε όλους τους προβληματιζόμενους συναδέλφους, γιατί υπηρετούμε την συνένωση ευρύτερων δυνάμεων στο εσωτερικό του συνδυασμού μας, χωρίς αποκλεισμούς και θα επιδιώξουμε την ενότητα στο εσωτερικό του συλλόγου μας. Σκοπός μας είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων, γιατί δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε ιδεολογία. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, είμαστε  καθημερινά παρόντες στις Υπηρεσίες μας, δεν είμαστε αποκομμένοι από τα αντικείμενά μας και δεν ανταλλάσουμε την αξιοπρέπεια και την μαχητικότητά μας με θέσεις καριέρας. Το συνδικαλιστικό μας ύφος και ήθος βρίσκεται  έξω από λογικές συνδιοίκησης και ανάληψης κομματικών ή κυβερνητικών θέσεων.

Επειδή η οικονομική κρίση έχει υποβαθμίσει και το πολιτιστικό μας επίπεδο, προτείνουμε στα πλαίσια λειτουργίας του συλλόγου μας, να συνδιαμορφώσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις που χωρίς ουσιαστικό κόστος θα αναδείξουν εικαστικά  ταλέντα συναδέλφων, όπως ομάδας μουσικής – ή χορωδίας (που υπήρχε στο παρελθόν), καθώς και άλλων  δραστηριοτήτων όπως – ομάδας ζωγραφικής, ομάδας αυτοάμυνας- με συντονιστές συναδέλφους.  Ο πολιτισμός πρέπει να είναι η γέφυρα που ενώνει , γι΄αυτό προτείνουμε κατ΄αρχήν την συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα με τους συναδέλφους που προέρχονται από τους συλλόγους της Εστίας-Κατοικίας και τον Σύλλογο των Εκπαιδευτικών Υπαλλήλων του Οργανισμού,  για μόνιμη στέγαση των πολιτισμικών δράσεων σε κτίρια ιδιοκτησίας μας, που με επισκευή και ανακαίνιση από τις τεχνικές μας υπηρεσίες, μπορεί να γίνουν πόλος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μέσα από ένα διάλογο που εγκαινιάζουμε σήμερα και θα συνεχιστεί στο μέλλον με οργάνωση Ομάδων Πολιτισμικής Δράσης, προτείνουμε να διεκδικήσουμε ως χώρους που θα στεγασθούν αυτές οι δράσεις, τα κτίρια  των Κ.Ε.Ν.Ε. (Κέντρο εργαζόμενης Νεότητας) , με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΚΕΝΕ στην Ν. Ιωνία, που  με μικρή ανακαίνιση είναι εκμεταλλεύσιμο και μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία μιας μουσικής γωνιάς – χώρου, αφού ήδη διαθέτει μουσικά όργανα όπως πιάνα- ακορντεόν-αρμόνια, καθώς και γυμναστήριο το οποίο είναι ήδη διαμορφωμένο.  Κυρίως όμως μέσα στο κτίριο μπορεί να διαμορφωθεί δανειστική βιβλιοθήκη για τους συναδέλφους, καθώς και ένας  μουσειακός χώρος που θα διακοσμηθεί με πίνακες που έχουμε  στην κατοχή μας και με ομοιώματα ντυμένα με αυθεντικές παραδοσιακές στολές, προβάλλοντας συγχρόνως ο Οργανισμός, τον πολιτισμό, την λαϊκή μας παράδοση και τα σύμβολά της.  Προτείνουμε την επαναλειτουργία του ανοιχτού θεάτρου μας Metropolitan για να φιλοξενεί μόνιμα τις παραστάσεις της θεατρικής μας ομάδας και όχι μόνο!!

Δεν σταματάμε να διεκδικούμε  αξιοπρεπείς αποδοχές, είτε μέσα από τη διεκδίκηση των εξόδων κίνησης, είτε μέσα από την ολοκλήρωση της Υπουργικής Απόφασης, για την επιμήκυνση του αριθμού των δόσεων και την μείωση ποσού καταβολής,  της αποπληρωμής δανείων των συναδέλφων. 

Πετύχαμε το πάγωμα των δόσεων των δανείων μας με δύο ΚΥΑ και επιδιώκουμε την επιβεβλημένη μείωση των επιτοκίων   στα χορηγηθέντα  προσωπικά δάνεια του Οργανισμού. Ακόμα περιμένουμε  μετά από διάστημα 2 χρόνων,  να γίνει ο υπολογισμός που θα οδηγήσει, είτε σε  άμεση καταβολή των διαφορών όσων τα δάνεια αποπληρώθηκαν, είτε σε συμψηφισμό με μειωμένη δόση.

Επιδιώκουμε: 

 • Την άμεση επιστροφή των χρημάτων από τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ, με σκοπό να διατεθούν για την δημιουργία Νέων προγραμμάτων για νέες σταθερές θέσεις εργασίας  που θα αφορούν το σύνολο των ανέργων της χώρας μας.
 • Την ενεργοποίηση του σχετικού νόμου με έκδοση των αντίστοιχων ΚΥΑ, ώστε να εισπράττει απευθείας ο ΟΑΕΔ τις κρατήσεις από εργαζόμενους και εργοδότες που του αντιστοιχούν, χωρίς να είναι επαίτης στο ΙΚΑ, για τα δικά του χρήματα!!
 • Tον έγκαιρο προγραμματισμό του αριθμού των ελέγχων μας, ώστε να υπάρχουν 12 έλεγχοι για όλους τους συναδέλφους, ιδιαίτερα τώρα με την υποβολή των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
  • Την άμεση μεταφορά υπηρεσιών μας από κτίρια ακατάλληλα, με πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΚΠΑ2 Αθήνας που οι συνάδελφοι εργάζονται μέσα σε ακατάλληλες συνθήκες, ενώ υπάρχουν κτίρια του Οργανισμού που σήμερα είναι παροπλισμένα.
 • Την συνεχή επιμόρφωση όλων των συναδέλφων ώστε να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες με διαρκή και έγκαιρη εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες και εφαρμογές, καθώς και την αναβάθμιση των υπηρεσιών μας με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.
 • Πιστοποίηση με συνεργασία ΟΑΕΔ και ΕΟΠΕΠ, όσων συναδέλφων  – από τις ομάδες των εξειδικευμένων εργασιακών συμβούλων – οργανώνουν  σεμινάρια  επαγγελματικότητας,  προκειμένου ο Οργανισμός μας αφενός να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία τους και αφετέρου να μην μείνει ουραγός στον ανταγωνισμό με τους ιδιωτικούς φορείς!!!
 • Την κάλυψη των συναδέλφων για σοβαρά νομικά θέματα που αφορούν τον Οργανισμό, από την Νομική μας Υπηρεσία. 
 • Την κάλυψη των διδάκτρων για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά συναδέλφων. 
 • Τη χρήση δελτίων κοινωνικού τουρισμού. 
 • Η κοινωνική δικαιοσύνη επιβάλλει  την κάλυψη – όσων συναδέλφων υπηρετούν με δικαστικές αποφάσεις στον ΟΑΕΔ – με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας. Πρέπει να είναι πρωταρχικό μας  μέλημα, η στήριξη των συναδέλφων που εργάζονται μαζί μας στους ίδιους χώρους και ασχολούνται με τα ίδια αντικείμενα!!!

 Συνάδελφοι η επιλογή μας είναι να είμαστε όπου μπορούμε χρήσιμοι και όχι αρεστοί!! Φυσικά δεν ωραιοποιούμε τα πάντα, γιατί στη δίνη των μέτρων, στην ένταση των στιγμών και στην ταχύτητα των εξελίξεων έγιναν και λάθη ή αστοχίες, ακόμα και παραλείψεις που διορθώθηκαν ή απαιτείται να διορθωθούν, μέσα από επιβεβλημένη αυτοκριτική και αξιολόγηση.   

 Αυτές τις κρίσιμες ώρες για την χώρα μας, για τον μέλλον μας, για την επιβίωσή μας, καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, να κάνουν την υπέρβαση, να απομακρυνθούν από σκοπιμότητες και αγκυλώσεις του παρελθόντος, ώστε να στρατευτούμε όλοι μαζί ,  σε έναν αγώνα για την προάσπιση των συμφερόντων του Οργανισμού μας και των συναδέλφων – ο οποίος φυσικά δεν θα είναι εύκολος – για να αποκαταστήσουμε την χαμένη μας αξιοπρέπεια και να οδηγήσουμε τον Οργανισμό μας, στο δρόμο της ανάπτυξης και όχι της συρρίκνωσης. 

Είναι ώρα ευθύνης όλων μας και ευχόμαστε ο ΟΑΕΔ σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που μαστίζει τη χώρα μας, να είναι και πάλι αρωγός ελπίδας και κοινωνικής πολιτικής,  συμβάλλοντας ξανά στην αποκλιμάκωση της ανεργίας.

΄Ο,τι είναι στο χέρι μας να κάνουμε, είναι στο χέρι μας και να μην το κάνουμε. (Αριστοτέλης)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...