ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014
Α.Π. 148

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διοικητικός Απολογισμός Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το ΔΣ που προέκυψε από τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013, συγκροτήθηκε σε σώμα στις 5/3/13. Ένα χρόνο μετά τη συγκρότησή του σε σώμα, σάς παρουσιάζουμε τον απολογισμό δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΥ ΟΑΕΔ.
Η διαδικασία του απολογισμού αποτελεί κορυφαία διαδικασία και υποχρέωση των εκλεγμένων μελών του ΔΣ. Η χρονιά που πέρασε ήταν εξαιρετικά δύσκολη και σημαδεύτηκε από σημαντικά γεγονότα. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΣ της ΠΕΥ ΟΑΕΔ προσπάθησε να ανταποκριθεί, με όσες δυνάμεις διαθέτει. Προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα πολυποίκιλα προβλήματα της καθημερινότητας των συναδέλφων, ενώ, παράλληλα, στάθηκε με συνέπεια και δυναμικότητα απέναντι στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, στα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτκής, στα ζητήματα των διαθεσιμοτήτων –απολύσεων, στο ζοφερό ζήτημα της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας και σε πολλά ακόμα επιμέρους κοινωνικά ζητήματα.
Στην εποχή μας, όπου η προσπάθεια για «επιθετική» επιβολή νεοφιλελεύθερων ιδεών δρομολογεί συσσώρευση πλούτου σε λίγους, άνοιγμα της κοινωνικής ψαλίδας και αποψίλωση κάθε έννοιας αναδιανομής εισοδήματος και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, ο αγώνας των εργαζομένων είναι το μοναδικό όπλο.
Βεβαίως, να ξεκαθαρίσουμε ότι τα συνδικάτα ούτε συνδιοικούν, ούτε διοικούν. Τα συνδικάτα διεκδικούν. Διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Διεκδικούν αξιοκρατία, διαφάνεια, ισότητα. Διεκδικούν και οραματίζονται μια καλύτερη κοινωνία. Υπ΄ αυτή την έννοια, κάθε αγώνας δεν έχει, οπωσδήποτε, δεν έχει κάθε φορά και ένα θετικό αποτέλεσμα. Κάθε αγώνας οριοθετείται καθορίζεται και ξεκινά από τα αιτήματα που υπάρχουν.
Εν συνεχεία, θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε – αποφεύγοντας οποιαδήποτε μορφής ιεράρχησης – κάποιες από τις δράσεις της Ένωσής μας, διευκρινίζοντας, εξ αρχής, πως τα όσα κάναμε αποτελούν αυτονόητη υποχρέωση μας και τα όσα δεν κάναμε πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο σκληρής κριτικής από τη μεριά σας, προκειμένου να καταφέρουμε στην επόμενη περίοδο να πετύχουμε περισσότερα.
– Κατά την έναρξη της θητείας μας βρισκόταν σε εξέλιξη εντολή της Διοίκησης για επέκταση του αντικειμένου των ΝΘΕ σε όλους τους υπαλλήλους των ΚΠΑ, ανεξαρτήτως του αντικειμένου που κατείχαν.
Το ΔΣ κάλεσε αντιπροσωπεία υπαλλήλων από τα ΚΠΑ και αφού συζήτησε το θέμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια εντολή θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρούσε να λύσει (δηλ. την επιτάχυνση των αποφάσεων ΝΘΕ). Ζητήσαμε από τη Διοίκηση και έγινε δεκτό, να επανέλθει ως είχε η λειτουργία των ΚΠΑ και να αναζητηθούν άλλες λύσεις.
– Στις 20 και 21 Μαρτίου, συμμετείχαμε μαζικά και αποφασιστικά στην κλαδική 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των Φορέων του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να αποσυρθούν οι διατάξεις που θέσπιζαν ειδικό πειθαρχικό δίκαιο για τους υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ. Επρόκειτο για διατάξεις που ποινικοποιούσαν την απλή αμέλεια…, δηλαδή όλοι ένοχοι!!! Οι διατάξεις, τελικώς, αποσύρθηκαν, αποτελώντας μια μικρή συνδικαλιστική νίκη.
– Τη Δευτέρα, 15/4/2013, την Τρίτη, 16/4/2013, την Τρίτη, 26/11/13 οργανώσαμε Αιμοδοσία. Σας ενημερώνουμε ότι από την Τράπεζα Αίματος της ΠΕΥ ΟΑΕΔ έχουν διατεθεί σε συναδέλφους και συγγενείς αυτών 250 φιάλες αίματος.
– Στις 13/5/2013, εκδώσαμε Ανακοίνωση Στήριξης και Αλληλεγγύης στον Αγώνα των Δασκάλων και των Καθηγητών, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην πολιτική τους επιστράτευση… «… Ως εργαζόμενοι, ως γονείς και ως Έλληνες πολίτες, οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που καθημερινά τους εμπιστευόμαστε ότι ιερότερο έχουμε, τα όνειρα των παιδιών μας, τα όνειρα της χώρας μας, και να αγωνιστούμε στο πλάι τους υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στη δημοκρατία! Αυτό είναι και το καλύτερο μάθημα που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας….»
 Εκδώσαμε, επίσης, Ψήφισμα Συμπαράστασης και Αλληλεγγύης για την πολιτική επιστράτευση της ΠΝΟ «… Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών απεργών. Τέτοιου είδους αποφάσεις στρέφονται κατά το σύνολο των εργαζομένων, κατά το σύνολο της κοινωνίας. Η ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων και η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακόψει τις κινητοποιήσεις κοινωνικών ομάδων που παλεύουν για τη διατήρηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, προκειμένου να εφαρμόσει τη συνταγή της φτώχειας και της ανεργίας, θα βρει απέναντι ολόκληρη την κοινωνία και όλους εμάς ενωμένους σε μια γροθιά!..»
– Στις 22/5/2013, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του ΔΣ της ΠΕΥ ΟΑΕΔ με επιτροπές ανέργων, μεμονωμένους ανέργους και επισφαλώς εργαζομένους, στα πλαίσια των προσπαθειών και των αποφάσεων του ΔΣ να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο αγώνα και να καταδείξει πως εργαζόμενοι και άνεργοι αποτελούμε και εκφράζουμε ίδια συμφέροντα. Για εμάς, τους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ, η ανάδειξη και η υλοποίηση ενός τέτοιου ζητήματος έχει πολλαπλά οφέλη. Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός των άλλων, το Δίκτυο Επισφαλώς Εργαζομένων και Ανέργων, η Επιτροπή Ανέργων Βιβλιοϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Ανέργων Ν. Ιωνίας, η Επιτροπή Ανέργων Καματερού – Πετρούπολης, οι Άνεργοι/ες από τις Γειτονιές της Αθήνας, η Εργατική Λέσχη Περιστερίου, η Λαϊκή Επιτροπή Ανέργων Ν. Ιωνίας (συστεγάζεται με συνδικάτο οικοδ. Ν. Ιωνίας).
– Συμμετείχαμε δυναμικά στον Αγώνα ενάντια στο φασιστικό κλείσιμο της ΕΡΤ με καθημερινή παρουσία μελών του ΔΣ. Το πανό μας «Η ΕΡΤ ΕΑΛΩ» είχε περίοπτη θέση στον αγώνα των εργαζομένων που εν μία νυκτί βίωσαν τον βίαιο κρατικό παραλογισμό και απασχόλησαν ιδιαιτέρως την κοινή γνώμη.
–  Σε μια ημερήσια αγωνιστική ανάπαυλα, οργανώσαμε για τα μέλη μας κρουαζιέρα στα νησιά του Αργοσαρωνικού, στις 6 Ιουλίου 2013.
– Τον Ιούλιο ανέκυψε το θέμα νέου κύματος διαθεσιμότητας, στο οποίο το Υπουργείο Εργασίας θα συμμετείχε με 600 συνολικά άτομα. Η ΠΕΥ συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 31/7/2013 και αποφάσισε 48ωρη απεργία. Ο Αγώνας ξεκινά!
– Αύγουστος: Δύο 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις και έξι συμβολικές καταλήψεις στη Διοίκηση και σε ΚΠΑ. 251 συνάδελφοι τίθενται τελικώς σε διαθεσιμότητα…
– Στηρίξαμε και στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις για τους «διαθέσιμους» συναδέλφους, ενώ, παράλληλα, πιέσαμε και πιέζουμε τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ και την Πολιτική Ηγεσία, προκειμένου να ζητήσει θέσεις για την «κινητικότητα».
– Ακολουθούν νέες κινητοποιήσεις μας (5νθήμερη απεργία), μαζί με άλλους φορείς του Υπουργείου Εργασίας, δάσκαλους, καθηγητές κ.ά.
– Νέα Γενική Συνέλευση στις 20/9/2013. Ενημέρωση και συναπόφαση. Συνολικά, σε ένα έτος, πραγματοποιήσαμε πέντε Συνελεύσεις Μελών μας.
– Καταγγείλαμε με Δελτίο Τύπου την παρουσία αστυνομικού οργάνου στη Γενική μας Συνέλευση και το θέμα έφτασε στη Βουλή με κατάθεση ερώτησης. Διατάχθηκε ΕΔΕ.
– Σε συναντήσεις με τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ είχαμε και έχουμε σταθερό διεκδικητικό πλαίσιο. Δημόσιος χαρακτήρας των κοινωνικών υπηρεσιών. Αξιοκρατία. Διαφάνεια. Αποσυμπίεση των υπηρεσιών. Καλύτερη οργάνωση.
– Ζητάμε την καθιέρωση, εκ νέου, του μικρού ταμείου στα ΚΠΑ, μιας και το υπάρχον σύστημα προμηθειών αποτελεί ένα δυσλειτουργικό εργαλείο, αναγκάζοντας τους συναδέλφους να … χρηματοδοτούν τα ΚΠΑ. Το αίτημα γίνεται αποδεκτό και ήδη υλοποιείται.
– Πετύχαμε, με έντονη παρέμβαση, κατάθεση υπομνημάτων και παραστάσεις στην Πολιτική Ηγεσία, τη διατήρηση της αμοιβής των ελέγχων, ενώ είχε υπογραφεί η μείωση τους σε 15 ευρώ.   

– Σταθήκαμε αλληλέγγυοι σε συναδέλφους, για τους οποίους, μετά από αίτησή τους, το ΔΣ εκτίμησε ότι έχουν ανάγκη από οικονομική βοήθεια.
–  Ζητήσαμε και επιμείναμε στη μείωση του ωραρίου συναλλαγής με το κοινό. Η Διοίκηση έκανε δεκτό το αίτημα για μείωση ωραρίου κατά μισή ώρα και το θέμα βρίσκεται για υπογραφή στον Υπουργό, όπως προβλέπεται.
–  Με πρωτοβουλία του ΔΣ της ΠΕΥ ΟΑΕΔ συστάθηκε η θετρική ομάδα της ΠΕΥ ΟΑΕΔ και στις 3 και 4 Ιουλίου μας παρουσίασε την πρώτη της θεατρική παράσταση «Μη με ξυπνάς, ελπίζω» στο κατάμεστο θέατρο «Κάτω από τη Γέφυρα»
– Η θεατρική ομάδα, με τη στήριξη της ΠΕΥ ΟΑΕΔ, συνεχίζει με επιτυχία τη λειτουργία της.
– Στηρίξαμε και στηρίζουμε την ποδοσφαιρική ομάδα του ΟΑΕΣ, η οποία, υπό την επίβλεψη των συναδέλφων Γ. Δοβρίδη και Α. Μητρόπουλου κατέκτησε το κύπελο στο πρωτάθλημα της ΑΔΕΔΥ 2013
–  Στις 7/6/2013 διοργανώσαμε μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους, στον Σύλλογο Θρυαλλίδα (Ηρακλειδών 11-13, Θησείο)
– Συμμετείχαμε στον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης στο Πολυτεχνείου ενάντια στην ξενοκίνητη χούντα των Συνταγματαρχών, με κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείου και επετειακή ομιλία στην αίθουσα της Διοίκησης από τη συνάδελφο κ. Σχίζα
– Επισκεφθήκαμε ΚΠΑ, στα οποία κληθήκαμε για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων και αφού ενημερωθήκαμε επιχειρήσαμε την καλύτερη δυνατή διαχείρισή τους.
– Υλοποιήσαμε το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Οργανισμού για τα παιδιά εργαζομένων
– Διαθέσαμε 400 δωροεπιταγές σε παιδιά συναδέλφων για τις γιορτές Χριστουγέννων
–  Πετύχαμε άδεια εισόδου των μελών μας στα ΣΕΠΑ (Πρατήριο Αεροπορίας)
–  Πετύχαμε έκπτωση για τα μέλη μας στα καταστήματα «Δεληολάνη»
–  Πετύχαμε προνομιακή τιμή για τα μέλη μας στο θέατρο «Ελυζέ»
–  Διαθέσαμε δωρεάν σε ανέργους 5.000 τεύχη του περιοδικού «un follow»
–  Στις 23/2 2014, πραγματοποιήσαμε αποκριάτικη γιορτή με ελεύθερη είσοδο για μικρούς και μεγάλους στο ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ
–  Εκδώσαμε 120 κάρτες απεριορίστων διαδρομών με τα ΜΜΜ για συναδέλφους με έκπτωση 25%. Το ποσοστό 2% καλύφθηκε από την ΠΕΥ ΟΑΕΔ
–  Βάλαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με σοβαρά νομικά επιχειρήματα, τα έξοδα κίνησης, καταθέτοντας σχετική αίτηση – υπόμνημα (αναμένουμε άμεσα την απάντηση και σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθούμε δικαστικά).
–  Διεκδικήσαμε αναλογία μέρους του επιδόματος αδείας και δώρου Πάσχα, τα οποία καταργήθηκαν, αλλά όχι αναδρομικά
–  Είναι σε εξέλιξη η διεκδίκηση αναγνώρισης της προϋπηρεσίας όσων συναδέλφων έχουν προϋπηρεσία στον ΟΑΕΔ και δεν έχει αναγνωρισθεί.
– Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία συντονισμού για τη διεκδίκηση καταβολής διδάκτρων σε όσους συναδέλφους σπουδάζουν σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
–  Παλεύουμε για επιπλέον « πάγωμα» των δανείων των συναδέλφων για ένα έτος (έχει περάσει από ΔΣ, εκκρεμεί η Υπουργική απόφαση)
–  Προσφύγαμε νομικά κατά του απαράδεκτου νόμου για την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων.
– Προσπαθήσαμε να σταθούμε δίπλα στους συναδέλφους, σε όλα τα μικρά και μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουν: νομική υποστήριξη σε υποθέσεις που αφορούν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, παροχή νομικών συμβουλών για το δικαίωμα συνταξιοδότησης, θέματα εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας σε υπηρεσιακά θέματα συναδέλφων, συμμετοχή σε δικαστήρια κ.ά.
– Σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους έκτακτους συναδέλφους, καταθέτοντας ως μάρτυρες στο δικαστικό αγώνα που έχουν ξεκινήσει και προβαίνοντας σε όσες ενέργειες μπορούμε
Πήραμε δημόσια θέση για ζητήματα ευρύτερα κοινωνικά όπως:
Καταγγείλαμε :
–  τη δήθεν επέκταση του επιδόματος των μακροχρονίως ανέργων και τον «χαμό» που επικράτησε στις υπηρεσίες μας
–  τη φορολόγηση του επιδόματος ανεργίας
–  τη διαγραφή όσων ανέργων δεν αποδέχονταν θέση στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και πετύχαμε να αλλάξει το άδικο αυτό μέτρο
–  Καταγγείλαμε τις απευθείας αναθέσεις από τον ΟΑΕΔ, σε εργολάβους καθαριότητας με το ποσό των 560 χιλιάδων ευρώ το μήνα τη στιγμή που συνάδελφοί μας με τη συγκεκριμένη ειδικότητα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα

Μέσα από αυτή τη δραστηριοποίηση
η ΠΕΥ ΟΑΕΔ

προσπάθησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μελών της,αλλά, πάνω από όλα, να κατακτήσει τη θέση που της αρμόζει εντός του συνδικαλιστικού κινήματος. Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις, καταφέραμε να δώσουμε δημοσιότητα σε πολλά ζητήματα. Καταφέραμε να γίνει η Ένωσή μας ένα ισχυρό Σωματείο με μια υπολογίσιμη και αξιόπιστη φωνή, με ένα υπαρκτό κοινωνικό εκτόπισμα.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΚΡΑΚΗΣ Γ.                                      ΘΕΟΛΟΓΟΥ Φ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...